Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Τζελαλεντίν Ρουμί, Πέρσης μυστικός. Seb-i-Arus

Σεμπούλ Αρούζ. Η Νύχτα της Ένωσης.
17.12.1273
Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί. 1207-1273
Όταν πέθανε, στις 17 Δεκεμβρίου του 1273, άνθρωποι από πέντε διαφορετικές θρησκείες ακολούθησαν τη νεκρική πομπή του, τιμώντας την ύπαρξη του. Η νύχτα της ταφής ονομάστηκε Σεμπούλ Αρούζ (Sebul Arus), δηλαδή Νύχτα της Ένωσης. Από τότε οι Μεβλεβήδες δερβίσηδες κράτησαν ως γιορτή τούτη την ημερομηνία. Μία ένωση που δεν αφορά τόσο την οικουμενικότητα της διδασκαλίας του αλλά κυρίως την δική του Ένωση με τον Αγαπημένο του. Τον Θεό που τον έβαλε στην καρδιά του και άναψε μέσα του την φλόγα του θείου έρωτα αιώνια.

«...Όλη τη νύχτα χόρευα έξω από το σπίτι του Αγαπημένου. Το πρωί εκείνος βγήκε, κρασί να με κεράσει, μα δεν είχα κύπελλο. Να το άδειο μου κεφάλι, είπα, ρίξε εδώ μέσα το ποτό σου»
Στίχοι του Σούφι Δασκάλου Mevlana Jalaluddin Rumi.
Εξέχουσα μορφή και ιδρυτής του Τάγματος των περιστρεφόμενων δερβίσηδων, ο Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί. Ο Δάσκαλος μας, όπως σημαίνει το Μεβλανά στην τουρκική.
Αυτές τις μέρες στο Ικόνιο εκατοντάδες χιλιάδες προσεγγίζουν τον τάφο αυτού του Μεγάλου Δασκάλου. Ένας άνθρωπος που αγάπησε την αναζήτηση του Θεού και ύμνησε τόσο αυτόν τον έρωτα, όσο κανένας άλλος. Μετά από 800 χρόνια η ποίηση του δεν έχει ξεπεραστεί. Τα βιβλία του θεωρούνται ιερά όπως το Κοράνι και η μορφή του, ακόμη εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο όρος «Σουφισμός» προέρχεται από το «σουφ» που σημαίνει «μάλλινο» και αυτός που το φορά λέγεται "σούφι". Κατά μία άλλη εκδοχή, ίσως προέρχεται από την Ελληνική Λέξη «ΣΟΦΙΑ».
Πολλοί Σούφι Δάσκαλοι χρησιμοποίησαν ως εξωτερικό όχημα το θρήσκευμα του Ισλάμ. Αλλά αυτό δεν είναι πια μονοσήμαντο και αποκλειστικό, όπως και η γιόγκα δεν προϋποθέτει τον Ινδουισμό και ο Καμπαλισμός δεν προϋποθέτει αναγκαίως τον Ιουδαϊσμό, ενώ αναπτύχτηκε ίσως περισσότερο από τους Χριστιανούς. Για κάποιους, μέσα από τη Σουφική παράδοση εκφράσθηκε ο ισλαμικός μυστικισμός, ενώ για άλλους ο Σουφισμός προϋπήρχε του Ισλάμ.
Ο Σουφισμός αναφέρεται σε εκείνες τις θεωρητικές-θεοσοφικές προσεγγίσεις και αντίστοιχες πρακτικές, που σχετίζονται με μια πιο άμεση, προσωπική σχέση με το Θεό. Ο Σουφισμός έχει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και δράσης από το καθολικό και ορθόδοξο Ισλάμ, ο οποίος στηρίζεται στον Μυστικισμό σαν μέσο επίτευξης της ένωσης με τον Θεό, ασκώντας ιδιαίτερες πρακτικές, όπως ο χορός, η μουσική, οι μαντικές τέχνες, η ποίηση, η πνευματική ακρόαση, ο διαλογισμός, το ντικρ ή ζικρ, το χιούμορ, οι παραβολές και τα γνωμικά. (οι γνωστές ιστορίες του Χότζα).
"Τα λόγια μου ήταν κούφια, όλο πρέπει και μη. Για χρόνια χτυπούσα την πόρτα κι είδα όταν άνοιξε πώς χτυπούσα από μέσα."
Ο Σουφισμός επηρεάστηκε από τις αρχαιότερες παραδόσεις και φιλοσοφίες της Ανατολής και της λεκάνης της Μεσογείου, το Νεοπλατωνισμό, τον Ιουδαϊσμό, τον Γνωστικισμό, το Βουδισμό, το Χριστιανισμό και τον Ισλαμισμό. Όλες αυτές οι διδασκαλίες επηρέασαν την διαμόρφωση της Σουφικής διδασκαλίας, αφού σύμφωνα με τους Σούφι «όλες οι Παραδόσεις οδηγούν στην μια και μόνη Αλήθεια». Ο Σουφισμός απαιτεί αυστηρή πειθαρχία και ο στόχος του μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο Μυημένος, ριχτεί ολοκληρωτικά στο Πυρ της Θεϊκής Αγάπης.

Στην γιορτή του είναι ευκαιρία να δούμε την ζωή του και ας διευρύνουμε τα δικά μας σύνορα. Ας δούμε πως σε όλες τις εποχές, οι πραγματικά πνευματικοί άνθρωποι, αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Δεν αντιμάχονται αλλά γονιμοποιούν ο ένας τον άλλον στην αναζήτηση της θείας ένωσης.
Έξω από τις θρησκευτικές διαφορές, υπάρχει ένας τεράστιος συμβολισμός μέσα από την σημερινή γιορτή και το πρόσωπο αυτού του Δασκάλου. Κάθε μορφή που ενώνει ανθρώπους, φυλές, θρησκείες, δόγματα, παραδόσεις, μουσικές, τέχνες κλπ είναι μια σεβάσμια οικουμενική φιγούρα.
Ο δάσκαλος είναι δάσκαλος, όποια και αν είναι η θρησκευτική ατραπός του. Και αν είναι και Μεγάλος Δάσκαλος, τότε πολύ απλά ενώνει εκεί που η άγνοια και ο φανατισμός χωρίζουν. Αυτές οι μέρες είναι σημαντικές για όλη την ανθρωπότητα γιατί αυτοί οι οικουμενικοί άγιοι, οι μεγάλοι δάσκαλοι, είναι θεματοφύλακες της σχέσης μας με τον Δημιουργό. Οδηγοί και συμπαραστάτες.
"Μια μέρα οι ψυχές μας θα γίνουν ένα και η ένωσή μας θα είναι παντοτινή. Ξέρω πως ό,τι σου δίνω επιστρέφει σε μένα. Σου δίνω λοιπόν τη ζωή μου, ελπίζοντας ότι εσύ θα επιστρέψεις σε μένα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου