Γιόγκα στη Θεσσαλονίκη

Σιβανάντα Yoga

OPECLASS SIVANANDA YOGA
Το μάθημα της sivananda yoga είναι παραδοσιακό, με ήρεμο ρυθμό, γεμάτο επίγνωση και παρατήρηση.
 Η εξάσκηση της πρακτικής επαναφέρει σταδιακά στο σώμα  την σωστή αναπνοή, την ευελιξία, τη δύναμη και τη χαμένη ζωτικότητα, ηρεμώντας παράλληλα το μυαλό και το Νευρικό Σύστημα.

Επειδή η γιόγκα είναι ένα πνευματικό σύστημα που αξιοποιεί τις ενεργειακές δυναμικές του φυσικού σώματος,  αυτή η μη-ανταγωνιστική προσέγγιση βοηθά τον ασκούμενο να κερδίσει πολύ περισσότερα από απλώς ένα υγιές σώμα

Tο Μάθημα
Ένα κλασικό μάθημα περιλαμβάνει pranayama (ασκήσεις αναπνοής), warm-ups, χαιρετισμό του ήλιου (surya namaskar), τις 12 βασικές asanas (στάσεις) και βαθιά χαλάρωση. Έμφαση δίνεται στην εκμάθηση των βασικών asanas  στις οποίες σταδιακά προστίθενται και άλλες  για την περαιτέρω εμβάθυνση της πρακτικής.
Τα οφέλη
Όλη η πρακτική της Sivananda Yoga κατευθύνεται στο άνοιγμα των ενεργειακών  καναλιών και των τσάκρα.  Παράλληλα με την άσκηση επιτυγχάνεται  αύξηση της ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης, σωστή αιμάτωση όλου του σώματος, ενίσχυση των οστών, τόνωση του κυκλοφορικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ασκήσεις αναπνοών, το μυαλό γαληνεύει  και το στρες μειώνεται. Με την τακτική πρακτική μπορεί κανείς να εξασφαλίσει τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία και την πιθανή πρόληψη  ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, κατάθλιψη, άγχος και πλήθος μυοσκελετικών προβλημάτων. Με τον καιρό, ο ασκούμενος βελτιώνεται στη συγκέντρωση, στη χαλάρωση και στο διαλογισμό. Αυτό ενισχύει το ενεργειακό σώμα, την κίνηση της πράνα και αφυπνίζει τα τσάκρα, δημιουργώντας γύρω του μία ισχυρή αύρα γεμάτη ζωή και δυναμική, ικανή να προστατέψει και να υλοποιήσει τους στόχους του.

 

Σατυανάντα Yoga

SATYANANDA YOGA
" Σε κάποιο επίπεδο της γιόγκα υπάρχει πειθαρχία. Σε κάποιο άλλο επίπεδο υπάρχει ελευθερία. Ελευθερία να χαμογελάσεις, να ζήσεις όπως επιθυμείς. Αυτος είναι λοιπόν ο θαυμαστός κόσμος της γιόγκα από τους ανθρώπους όλου του κόσμου".    
                                                                                                                       Swami Satyananda

Η Σατυανάντα Γιόγκα είναι ένα ολιστικό σύστημα της γιόγκα που καλύπτει όλα τα επίπεδα της ύπαρξης    μας  ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Ο συνδυασμός της επιστημονικής σκέψης με την αρχαία σοφία οδηγεί σε φυσική ευεξία, νοητική, συναισθηματική και πνευματική σταθερότητα     καθώς και αυτό-ανακάλυψη. Μέσω της Σατυανάντα Γιόγκα μαθαίνει κανείς να διαχειρίζεται το στρες,    την ένταση, το άγχος στις αντιξοότητες, τις συγκρούσεις και τις προκλήσεις της ζωής. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη της επίγνωσης και φέρνει τη Γιόγκα μέσα στην καθημερινή μας ζωή.
Έχει γίνει αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών και πειραμάτων με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.
Η διδασκαλία της Σατυανάντα Γιόγκα έχει τις ρίζες της στη γιογκική παράδοση και τις αρχαίες  φιλοσοφίες της Τάντρα, Βεδάντα και Σάμκυα. Συνδυάζει πρακτικές από όλους τους κλάδους της Γιόγκα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Θεραπευτική Yoga

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΙΟΓΚΑ
Η πρακτική Γιόγκα είναι αποδεδειγμένα σημαντική και ωφέλιμη, σε όλα τα επίπεδα υγείας, ευεξίας και αρμονίας του σώματος, της ψυχής και του νου. Μια προέκταση της κλασικής και ευρέως διαδεδομένης μορφής γιόγκα της  Hatha Yoga, είναι η «θεραπευτική γιόγκα». Αποτελεί μια μέθοδο άσκησης που είναι ήπια, ασφαλής και προσαρμοζόμενη στις ατομικές ανάγκες και ικανότητες του κάθε ασκούμενου.
Για τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των ασκήσεων χρησιμοποιούνται βοηθήματα όπως τουβλάκια, μαξιλάρια και ζώνες. Το μάθημα ξεκινά με αναπνευστικές ασκήσεις, στη συνέχεια γίνονται οι σωματικές ασκήσεις – asanas- και τελιώνει με διαλογισμό. Τα ωφέλη της θεραπευτικής γιόγκα είναι πολυποίκιλλα και τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε αυτήν την πρακτική, οι ασκήσεις γίνονται πιο αργά, με μεγαλύτερη ανάλυση και σαφείς οδηγίες στον τρόπο εκτέλεσης, δίνοντας έμφαση στην ευθυγράμμιση και τη συνεργασία όλου του σώματος. Βελτιώνει τη στάση του σώματος, απομακρύνει τις εντάσεις και μειώνει τους πόνους απο τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις και σταδιακά αυξάνει την ευλυγυσία. Ενδυναμώνει το μυικό σύστημα, οξυγονώνει επαρκώς τους μύες και τα κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα.  Απομακρύνει το στρες επιφέροντας γαλήνη, ηρεμία, καλύτερη διάθεση, νοητική και πνευματική διαύγεια και βοηθά τα άτομα να έχουν πιο ήρεμη και μεγαλύτερης διάρκειας αναπνοή, καθώς και ποιοτικότερο ύπνο. Γενικότερα, ενισχύει τη ζωτική ενέργεια που υπάρχει μέσα στον καθένα, κάνοντας το άτομο να νιώθει γεμάτο υγεία, ευεξία και ευδαιμονία.   Το τμήμα «θεραπευτικής γιόγκα» μπορούν να το παρακολουθήσουν και άτομα άνω των 60 ετών, με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης που επιτρέπει τη συμμετοχή σε άσκηση.Yoga για Παιδιά

Τα παιδιά μας σήμερα βιώνουν έναν πάρα πολύ έντονο και με πολλά ερεθίσματα τρόπο ζωής ο όποιος τις περισσότερες φορές δεν περιλαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Το αποτέλεσμα αυτής της καθημερινότητας που αναπόφευκτα βιώνουν είναι η παθητικότητα, η έλλειψη χαράς και το άγχος, που γίνονται τρόπος ζωής και μεταφέρονται τόσο στην παιδική και εφηβική ηλικία όσο κι αργότερα στην ενήλικη ζωή τους. Συνήθως λόγο των γρήγορων ρυθμών μας ακόμα και αν βλέπουμε πόσο επιβλαβής είναι αυτός ο τρόπος για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη αδυνατούμε να κάνουμε κάτι για αυτό ή το αναβάλουμε για κάποια στιγμή που θα είμαστε πιο εύκαιροι και χαλαροί με αποτέλεσμα να είναι η κύρια αιτία για να χάσουν την έμφυτη χαρά τους.


Η γιόγκα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά ώστε το παιδί να μπορεί να διαχειρίζεται όλες αυτές της πιέσεις. Δίνει τα ερεθίσματα που χρειάζεται το παιδί ώστε να ενδυναμώσει την ψύχη και το σώμα του και να αναπτυχθεί ισορροπημένα σε όλα τα επίπεδα καθώς και να φτάσει στο πλήρες δυναμικό του.
Η πρώιμη επαφή με την γιόγκα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των παιδιών από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Πιο αναλυτικά η γιόγκα Διατηρεί την ευλυγισία του σώματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι βοηθάει στην ανάπτυξη. Μέσω των ασκήσεων διατηρεί την έμφυτη ευλυγισία, αναπτύσσει την αντοχή αλλά και τη δύναμη. Μαθαίνει στο παιδί την σωστή θέση που πρέπει να έχει το σώμα του σε όρθια αλλά και καθιστή θέση. Αποτρέπει τη δημιουργία σκολίωσης και κύφωσης που συνήθως εμφανίζεται τα πρώτα σχολικά χρόνια της ζωής των παιδιών, καθώς και αλλά σκελετικά προβλήματα που θα μπορούσαν να φανερωθούν και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ενισχύει την συγκέντρωση. Μαθαίνει στο παιδί να εστιάζεται σε ένα μόνο πράγμα. Ο συντονισμός της κίνησης με την αναπνοή σε μια άσκηση και η εναλλαγή της από γρήγορο ρυθμό σε πιο αργό ενεργοποιεί την παρατηρητικότητα. Με αυτόν το τρόπο κατανοεί και γνωρίζει των αυτοέλεγχο. Εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει να διαχειριστεί το άγχος του.
Ο τρόπος που διεξάγεται το μάθημα είναι απόλυτα διαμορφωμένος στις ανάγκες της κάθε ηλικίας και βοηθάει μέσα από τις ασκήσεις και το παιχνίδι της αυτοέκφρασης να μάθει να αποφορτίζεται συναισθηματικά και να χαλαρώνει από τις εντάσεις. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση, την ευελιξία αλλά και την εμπιστοσύνη. Η επιτυχία μιας άσκησης το ενθαρρύνει, πιστεύει στις ικανότητες του και μαθαίνει να λειτουργεί πιο δυναμικά ώστε να πετύχει τους στόχους του σήμερα αλλά και στο μέλλον. Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την ομαδικότητα. Μαθαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες φυσικές ανάγκες αλλά και δικαιώματα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο κομμάτι δημιουργικών δραστηριοτήτων το παιδί να συνεργάζεται σε μικρές ομάδες και να κατανοεί τη σπουδαιότητα της συνεργασίας αλλά και της ομάδας. Καλλιεργεί την ειρήνη στην σχέση του σώματος και του μυαλού. Το μάθημα ολοκληρώνεται με χαλάρωση. Το παιδί απολαμβάνει την ολιγόλεπτη αυτή εσωτερική ειρήνη και ηρεμία, ακούγοντας μια χαλαρωτική μουσική ή μια αφήγηση, αγαπάει αυτή την αίσθηση και σταδιακά καταλαβαίνει πόσο πολύτιμη είναι και τη μεταφέρει στην καθημερινότητα του.
Μέσα από τις ασκήσεις και σε συνδυασμό με μικρές παύσεις χαλάρωσης που περιλαμβάνει ένα μάθημα γιόγκα τα παιδιά μαθαίνουν να ακούνε το σώμα τους και τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό. Βιώνουν την επιτυχία της ολοκλήρωσης της άσκησης και αισθάνονται πληρότητα. Το πιο ανεκτίμητο εργαλείο και δώρο που μπορεί να τους προσφέρει η γιόγκα είναι ότι μαθαίνουν να ακούν και να κατανοούν το σώμα τους. Η πρόληψη και όχι η αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο σε ψυχικό όσο και σε σωματικό επίπεδο έρχεται να θεμελιώσει τις σωστές βάσεις στο ξεκίνημα της ζωής τους.
Η φιλοσοφία της γιόγκα είναι δομημένη στο να μπορούμε να ζούμε το παρόν. Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό και η γιόγκα τα βοηθά να κρατήσουν αυτή τη στάση και στην ενηλικίωση τους. Ένα αγαπημένο κομμάτι των παιδιών είναι η δημιουργική δραστηριότητα η όποια μπορεί να απαρτίζεται από αφήγηση, αυτοσχεδιασμούς ,θεατρικό παιχνίδι ή ζωγραφική. Τα παιδιά χαίρονται να δημιουργούν. Η αυτοέκφραση και η φαντασία είναι τα υλικά που χρησιμοποιούν προκειμένου να μας περιγράψουν την εμπειρία τους, ένα φανταστικό χαρακτήρα που έχουν πλάσει, ένα όνειρο, μια επιθυμία. Γνωρίζουν από μικρή ηλικία τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος ο όποιος είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και τι μπορεί να πετύχει με αυτό. Μαθαίνουν να αναλαμβάνουν έως το τέλος αυτό που έχουν ως στόχο και να καρπώνονται την ευτυχία της ολοκλήρωσης και της πληρότητας.Το ανθρώπινο σώμα διαμορφώνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι' αυτό και οι  εννιά αυτοί μήνες είναι πολύτιμοι.
Το σώμα μας είναι η πιο μεγάλη κληρονομιά που μπορούμε να έχουμε.
Ο Δάσκαλος Ομραάμ Μίκαελ Αϊβανχοφ λέει πως η ανθρωπότητα  θ' αρχίσει ν' αλλάζει ουσιαστικά προς το καλύτερο, όταν τα ζευγάρια θα εκπαιδεύονται κ θα προετοιμάζονται  πνευματικά για την τεκνοποίηση.


 Η γιόγκα μαζί με τον διαλογισμό και τις τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να έχουν ένα καθοριστικό ρόλο στην διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.
Δημιουργείται ένα θετικό περιβάλλον για την μητέρα και το παιδί που κυοφορεί. Η χαλάρωση, οι ασκήσεις αναπνοής,οι ασάνες, οι θετικοί οραματισμοί είναι το καλύτερο σχολείο για το έμβρυο που αναπτύσεται. Η ηρεμία, η αγάπη, η γαλήνη, οι θετικές σκέψεις είναι που διαμορφώνουν το Νευρικό Σύστημα αυτού του μικρού ανθρώπου. Σε αυτή την περίοδο γίνονται οι βασικότερες καταγραφές, άρα ότι πιο πολύτιμο βρίσκεται εδώ. Κάθε προσπάθεια των γονιών έχει βαθύτατο νόημα.
Ακόμη και για τις μητέρες που δεν έχουν ξανασκηθεί στη yoga, και οι πιο απλές ασκήσεις συμβάλλουν στην ευεξία, στην υγεία και στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία που απαιτείται αυτή την περίοδο.

Η πρακτική θα βοηθήσει τις νέες μητέρες ν' αξιοποιήσουν αυτή την εσωτερική δύναμη που δρα μέσα τους κατά την εγκυμοσύνη. Το σώμα της μητέρας φιλτράρει και μετουσιώνει κάθε τι, προκειμένου να προστατέψει τη νέα ζωή. Έτσι οι ασκήσεις θα βοηθήσουν στην ελάττωση του άγχους, της κόπωσης, των ορμονικών αλλαγών, ενισχύοντας την εσωτερική διαδικασία του σώματος αλλά και του πνεύματος.


Το μάθημα

Οι ασκήσεις είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε τριμήνου της κύησης.
Το μάθημα είναι ευχάριστο, προάγοντας την πνευματική αλλά και σωματική γαλήνη.
Το σώμα προετοιμάζεται  για έναν ομαλό τοκετό.
Διαρκεί μία ώρα με δυνατότητα ενός ή δύο εβδομαδιαίων μαθημάτων.
Προσαρμόζεται ανάλογα αν θέλει να συμμετέχει και ο πατέρας.

Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα του αριθμού των συμμετέχοντων.
Για πληροφορίες ή δήλωση ενδιαφέροντος: 2310 288266


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου