Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τεχνικές Χαλάρωσης για Παιδιά

Τα παιδιά μας σήμερα βιώνουν έναν πάρα πολύ έντονο και με πολλά ερεθίσματα τρόπο ζωής ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν περιλαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Το αποτέλεσμα αυτής της καθημερινότητας που αναπόφευκτα βιώνουν είναι η παθητικότητα, η έλλειψη χαράς και το άγχος, που γίνονται τρόπος ζωής και μεταφέρονται τόσο στην παιδική και εφηβική ηλικία όσο κι αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.
Συνήθως λόγο των γρήγορων ρυθμών μας ακόμα και αν βλέπουμε πόσο επιβλαβής είναι αυτός ο τρόπος για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη αδυνατούμε να κάνουμε κάτι για αυτό ή το αναβάλουμε για κάποια στιγμή που θα είμαστε πιο εύκαιροι και χαλαροί με αποτέλεσμα να είναι η κύρια αιτία για να χάσουν την επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο και την έμφυτη χαρά τους .



Η χαλάρωση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά ώστε το παιδί να μπορεί να διαχειρίζεται όλες αυτές της πιέσεις. Δίνει τα ερεθίσματα που χρειάζεται ώστε να ενδυναμώσει την ψύχη και το σώμα του και να αναπτυχθεί ισορροπημένα σε όλα τα επίπεδα καθώς και να φτάσει στο πλήρες δυναμικό του.
Η πρώιμη επαφή με τις τεχνικές χαλάρωσης βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των παιδιών από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Η χαλάρωση και οι ασκήσεις συγκέντρωσης αυξάνουν τις ικανότητες όλων των επιπέδων, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κι βοηθούν στην ανάπτυξη.
Μέσω των ασκήσεων το παιδί αναπτύσσει την αντοχή, τη δύναμη και την θέληση. Μαθαίνει την σωστή θέση που πρέπει να έχει το σώμα του σε όρθια αλλά και καθιστή θέση, αποτέλεσμα της σωστής ροής της εσωτερικής του ενέργειας. Αποτρέπει τη δημιουργία σκολίωσης και κύφωσης που συνήθως εμφανίζεται τα πρώτα σχολικά χρόνια της ζωής των παιδιών, καθώς και αλλά σκελετικά προβλήματα που θα μπορούσαν να φανερωθούν και σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα περισσότερα σκελετικά προβλήματα αυτής της ηλικίας συνδέονται με ενεργειακά αίτια και μπλοκαρίσματα.  Ενισχύει την συγκέντρωση. Μαθαίνει στο παιδί να εστιάζεται σε ένα μόνο πράγμα. Ο συντονισμός της ενεργειακής κίνησης-στάσης με την αναπνοή ενεργοποιεί την παρατηρητικότητα και αυξάνει την αντίληψη. 
Με αυτόν το τρόπο κατανοεί και γνωρίζει των αυτοέλεγχο. Εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει να διαχειριστεί το άγχος του και τις προκλήσεις της ηλικίας του.
Ο τρόπος που διεξάγεται το μάθημα είναι απόλυτα διαμορφωμένος στις ανάγκες της κάθε ηλικίας και βοηθάει μέσα από τις ασκήσεις και το παιχνίδι της αυτοέκφρασης να μάθει να αποφορτίζεται συναισθηματικά και να χαλαρώνει από τις εντάσεις. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση, την ευελιξία αλλά και την εμπιστοσύνη. Η επιτυχία μιας άσκησης το ενθαρρύνει, πιστεύει στις ικανότητες του και μαθαίνει να λειτουργεί πιο δυναμικά ώστε να πετύχει τους στόχους του σήμερα αλλά και στο μέλλον. Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την ομαδικότητα. Μαθαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες φυσικές ανάγκες αλλά και δικαιώματα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο κομμάτι δημιουργικών δραστηριοτήτων το παιδί να συνεργάζεται σε μικρές ομάδες και να κατανοεί τη σπουδαιότητα της συνεργασίας αλλά και της ομάδας. Καλλιεργεί την ειρήνη στην σχέση του σώματος και του μυαλού.
Το μάθημα ξεκινάει πάντα με συζήτηση και διδασκαλία πάνω σε απλά θέματα κατανόησης και συνειδητότητας και  ολοκληρώνεται με χαλάρωση και ασκήσεις διαλογισμού. Το παιδί απολαμβάνει την εσωτερική ειρήνη και ηρεμία, ακούγοντας μια χαλαρωτική μουσική ή μια αφήγηση, αγαπάει αυτή την αίσθηση και σταδιακά καταλαβαίνει πόσο πολύτιμη είναι "η μη ένταση" και τη μεταφέρει στην καθημερινότητα του.


Μέσα από τις ασκήσεις και σε συνδυασμό με μικρές παύσεις χαλάρωσης που περιλαμβάνει ένα μάθημα τα παιδιά μαθαίνουν να ακούνε το σώμα τους και τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό. Μαθαίνουν ν΄αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους. Βιώνουν την επιτυχία της ολοκλήρωσης της άσκησης και αισθάνονται πληρότητα. Το πιο ανεκτίμητο εργαλείο και δώρο που μπορεί να τους προσφέρει η χαλάρωση είναι ότι μαθαίνουν να ακούν και να κατανοούν το σώμα τους. Η πρόληψη και όχι η αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο σε ψυχικό όσο και σε σωματικό επίπεδο έρχεται να θεμελιώσει τις σωστές βάσεις στο ξεκίνημα της ζωής τους.
Η φιλοσοφία της ομάδας είναι δομημένη στο να μπορούμε να ζούμε το παρόν. Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό και η χαλάρωση τα βοηθά να κρατήσουν αυτή τη στάση και στην ενηλικίωση τους.
Ένα αγαπημένο κομμάτι των παιδιών είναι η δημιουργική δραστηριότητα η οποία μπορεί να απαρτίζεται από αφήγηση, αυτοσχεδιασμούς ,θεατρικό παιχνίδι ή ζωγραφική. Τα παιδιά χαίρονται να δημιουργούν. Η αυτοέκφραση και η φαντασία είναι τα υλικά που χρησιμοποιούν προκειμένου να μας περιγράψουν την εμπειρία τους, ένα φανταστικό χαρακτήρα που έχουν πλάσει, ένα όνειρο, μια επιθυμία. Γνωρίζουν από μικρή ηλικία τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος ο όποιος είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και τι μπορεί να πετύχει με αυτό. Μαθαίνουν να αναλαμβάνουν έως το τέλος αυτό που έχουν ως στόχο και να καρπώνονται την ευτυχία της ολοκλήρωσης και της πληρότητας.
Τμήμα ηλικίας 8-13 ετών: Κάθε δεύτερη Τρίτη 19:00-20:15  (Συμμετέχει και ένας γονιός)
Τμήμα ηλικίας 4-8 ετών: Κάθε δεύτερη Τρίτη 17:30-18:30
Πληροφορίες στο 2310288266. Παπαγεωργίου Δημήτρης,  Κωνσταντινίδου Όλγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου