Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Νους και Διάνοια

Ο νους είναι μία συλλογική αντίληψη της  λειτουργίας  του φυσικού μας εγκεφάλου. Ο νους δεν σκέφτεται. Θα έπρεπε να αντανακλά  σαν λίμνη τις παρορμήσεις, τις εντυπώσεις και τις εμπνεύσεις της Ψυχής μας. 




Η διάνοια είναι συνδεδεμένη με την ψυχή και με τα ανώτερα κομμάτια μας. Είναι το φως που εκδηλώνεται στο νοητικό μας σώμα.

Το θέμα είναι ποιος έχει τον έλεγχο. Αν τον έλεγχο τον έχει ο νους, το φίδι, τότε η ζωή που ζούμε δεν είναι πραγματική. Ζούμε αλλά, όχι με δικές μας σκέψεις. Μπορεί να αισθανόμαστε και ευτυχισμένοι ακόμη, αλλά στην ουσία σε ένα φανταστικό παραμύθι, όχι σύμφωνο με την δική μας οπτική. Ζούμε θολά, σε μια πλάνη. Σκεφτόμαστε με δανεικές σκεπτομορφές, δανεικές ιστορίες φτιαγμένες για άλλους ανθρώπους και άλλες ανάγκες. 
Νομίζουμε ότι σκεφτόμαστε ενώ στην πραγματικότητα ανταποκρινόμαστε νοητικά στα εισερχόμενα κύματα του εξωτερικού μας περιβάλλοντος
.

Αν λοιπόν την δύναμη την έχει το φίδι, τότε το φίδι σκοτώνει την πραγματικότητα. Την αληθινή εσωτερική ζωή. Ο νους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ποιότητες της διάνοιας. Η καθαρή Διάνοια αποκαλύπτει το Φως, δείχνει το μονοπάτι της Αλλαγής, της Ελευθερίας. 

Ο Απόλλων σκοτώνει τον Πύθωνα. Τον υποτάσσει και παίρνει το Μαντείο. Το δέρμα του το τυλίγει στον μαντικό τρίποδα. Είναι αυτός που πια αναλαμβάνει να δίνει χρησμούς.


Είναι η Διάνοια που πρέπει να αντικαταστήσει το Νου στην καθοδήγηση της ζωής και του εσωτερικού μονοπατιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου