Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Υγεία και αυτογνωσία


Υγεία και Αυτογνωσία.


Η υγεία δεν είναι ένα απλό θέμα. Στην εποχή μας θεωρούμε έναν άνθρωπο άρρωστο όταν έχει κάποια συγκεκριμένη παθολογία.Για να ασχοληθεί κάποιος με τον εαυτό του πρέπει να έχει καρκίνο, άσθμα, ζάχαρο, ρευματικά;

Η υγεία είναι μία πολυδιάστατη έννοια. Όταν κάποιος βιώνει στεναχώρια, απογοήτευση, απομόνωση, φόβο, πανικό. Όταν κάποιος συμπεριφέρεται άσχημα, δεν χαμογελάει ποτέ και τόσα άλλα καθημερινά παραδείγματα είναι ενδείξεις ότι κάτι μέσα του νοσεί.
Στην πραγματικότητα για να θεωρηθεί κάποιος υγιής θα πρέπει όλοι οι τομείς της ζωής του να είναι ισορροπημένοι. Πρέπει να νοιώθει καλά με τον εαυτό του, να είναι φιλικός, να χαμογελά, να μην είναι κριτικός, βίαιος, οξύθυμος, να επικοινωνεί ορθά, η οικογενειακή του ζωή να έχει τάξη, η επαγγελματική του πορεία να είναι ικανοποιητική. Τότε υπάρχουν οι βάσεις και για μια καλή σωματική υγεία.
  
Έχει αποδειχτεί πια πως ο ψυχισμός μας, επηρεάζει τα πάντα. Ο τρόπος που βιώνουμε την ίδια την ζωή, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, που αντιδρούμε, είναι ο παράγων που καθορίζει και όλα αυτά που μας συμβαίνουν.

Μόνιμα γύρω μας ασκείται μία ένταση η οποία καταλήγει στον εσωτερικό μας κόσμο. Ο θόρυβος, η ρύπανση, η κακή διατροφή, το άγχος, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα κινητά, οι εντάσεις μας, οι στεναχώριες, τα προβλήματα, οι λογαριασμοί, η ένταση της εργασίας και τόσα άλλα, καταγράφονται και αποθηκεύονται μέσα μας. Καταγράφονται στα κύτταρα και στην ενέργεια μας. Και επειδή δεν έχουμε μάθει να ακούμε το σώμα μας, όλη αυτή η ένταση καταλήγει σε κάποια διαταραχή, σε αρρώστια.
Η αλήθεια είναι πως δεν κάνουμε τίποτα για τον ίδιο μας τον εαυτό. Μας παραμελούμε. Ένας άνθρωπος με ότι και να ασχολείται, για να είναι πετυχημένος πρέπει να αισθάνεται καλά, να νοιώθει υγιής και γεμάτος ενέργεια. Πρέπει να υπάρχει μέσα του πλεόνασμα για να μπορεί να δώσει και να αποδώσει αυτό που δίνει. Η αρχή για αυτό ξεκινά από την χαλάρωση του σώματος, έπειτα των συναισθημάτων και μετά των σκέψεων μας που είναι η μεγαλύτερη πηγή των προβλημάτων μας. Έπειτα ακολουθούν πολλά άλλα μικρά πράγματα, σημαντικά όμως, που το καθένα συντελεί με τον τρόπο του σε αυτή την ισορροπία.

Κάθε συναίσθημα, κάθε σκέψη, κάθε τι που είναι στενάχωρο και αρνητικό έχει την τάση να συρρικνώνει την ενέργεια μας και αυτή η συρρίκνωση στη συνέχεια, επιδρά στο σώμα μέσω του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Έτσι, για παράδειγμα ένας άνθρωπος που βιώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση για μεγάλο διάστημα, το συναίσθημα αυτό αρχίζει και επιδρά με τον καιρό επάνω του. Οι ώμοι του θα κλείσουν, η πλάτη ελαφρώς θα καμπουριάσει, η φωνή του δεν θα έχει σταθερότητα και σιγουριά, η χειραψία θα είναι χαλαρή, το χαμόγελο ανύπαρκτο. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ενός ψυχισμού που, δυστυχώς, ασυνείδητα γίνεται αντιληπτό από τους άλλους ανθρώπους. Ένας τέτοιος άνθρωπος νοιώθει άδειος και στερείται ενέργειας. Έτσι όταν πλησιάζει συνανθρώπους του, αυτοί ενστικτωδώς στήνονται αμυντικά απέναντι του.
Είμαστε όντα ανταλλαγής. Είμαστε εξαρτημένοι από την τροφή, τον ήλιο, τον αέρα, την γη. Τρεφόμαστε με συναισθήματα, σκέψεις, χρώματα, ήχους, αρώματα. Όλα αυτά επιδρούν στην ζωή μας. Μία απλή γνώση που θα μας φέρει σε επαφή με αυτήν την προσέγγιση είναι σίγουρο πως θα έκανε την ζωή όλων μας καλύτερη σε όλους τους τομείς.
Το ζητούμενο είναι να αναλάβει ο καθένας την βελτίωση του εαυτού του και για να γίνει αυτό χρειάζονται νέοι δρόμοι σκέψης και αντίληψης. Χρειάζονται ασκήσεις χαλάρωσης και ηρεμίας. Ασκήσεις συγκέντρωσης και εσωτερικής πειθαρχίας. Χρειάζονται μέθοδοι που θα του δείξουν πώς να διατηρεί τον ψυχισμό του σε ηρεμία.

Όχι ψεύτικα. Όχι στημένα. Αυτά, ασυνείδητα, όλοι τα αντιλαμβανόμαστε και ένας τέτοιος άνθρωπος γίνεται απεχθής ή στην καλύτερη περίπτωση απλά αδιάφορος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου